Draadjes schaal – (handleiding in ‘t Nederlands)

maRRose-CCC, yarn ends bowlAls je – zoals ik – veel met garen (wol, katoen, acryl) werkt, dan heb je voor je het weet een prachtige, vaak kleurrijke, verzameling afgeknipte draadjes.
Een internet-zoekopdracht geeft je snel een aantal ideetjes om zelfs met die draad-eindjes nog iets leuks te doen (zie hier).

Mijn absolute favoriet is echter de “draadjes schaal!
Het idee hiervoor vond ik al een hele poos geleden via het mooie blog van Elisabeth Andrée. Onmiddellijk pinde ik het op mijn Pinterest-bord en ‘k kon niet wachten tot ik voldoende draadjes bij elkaar gespaard had om aan de gang te gaan.

Al hakend verzamel ik in de loop der tijd zóveel draadjes, dat ik inmiddels niet alleen een paar schalen maakte, maar zelfs een lampenkapje, windlichtjes en hartjes ….. de mogelijkheiden zijn eigenlijk eindeloos!
maRRose - CCC --- draadjes schaal diy maRRose - CCC --- draadjes schaal diy-foto 12 maRRose - CCC --- draadjes schaal diy-foto 13
Overigens kun je hier zien, dat je niet noodzakelijkerwijs draad eindjes nodig hebt, je kunt ook prachtige resultaten boeken met één bol garen, in één kleur. Ik zei het al: de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos ….

Wil je ook aan de slag? Daar gaan we!
Nodig heb je:

de draad eindjes, een fikse hoeveelheid (of een bol garen) ……..
maRRose-CCC, yarn ends     maRRose-CCC, yarn ends              maRRose-CCC, yarn ends
de ingrediënten om de kleef-pasta te maken…..
maRRose-CCC, preparing yarn ends bowl

recept kleef-pasta:
Mix 65 gram meel en 480 ml koud water in een schaal;
kook nog een hoeveelheid van 480 ml water in een pan en voeg het koude meel/water mengsel toe;
breng het geheel weer aan de kook:
zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en voegt 35 gram suiker toe;
goed roeren en het mengsel af laten koelen;
gedurende het afkoelen wordt de pasta dikker.
yb-26

een schaal die je wilt gebruiken als vorm; bedek deze helemaal met plastic folieyb-21

yb-14Zet de schaal op een vlakke ondergrond (ik gebruikte een bakplaat), die je bedekt met aluminium folie. Als er pasta van je schaal druipt, vangt het alu-folie deze mooi op ….maRRose-CCC, yarn ends bowlEn dan komt nu het leukste gedeelte: het bedekken van de schaal met je draadjes!
Ik pakte steeds een handvol draadjes in m’n ene hand en een fikse hand pasta in m’n andere en mengde draadjes en pasta goed tussen beide handen. Zorg ervoor dat elk draadje in de pasta gedrenkt is.
Vervolgens bedek je het gehele oppervlak van je schaal met de draadjes.
Zodra je tevreden bent met hoe je schaal eruit ziet, zet je hem weg op een plek waar deze goed kan drogen (b.v. op een radiator).
maRRose-CCC, yarn ends bowl

maRRose-CCC, yarn ends bowl maRRose-CCC, yarn ends bowl maRRose-CCC, yarn ends bowl maRRose-CCC, yarn ends bowl
Houd er rekening mee dat het echt lang duurt (een paar dagen….), voordat je schaal droog genoeg (gehard) is om deze van de vorm af te halen.
Ik wrikte ‘m met plastic folie en al beetje bij beetje los van de schaal en haalde toen heel voorzichtig het plastic folie van de draadjes schaal af.

En: ta-dah – je kunstwerk is klaar!

maRRose-CCC, yarn ends bowlmaRRose-CCC, yarn ends bowlmaRRose-CCC, yarn ends bowlmaRRose-CCC, yarn ends bowl